Kieliopillisesti oikeaa joulunaikaa (vai joulun aikaa) - Mainostoimisto Hurraa
Mainostoimisto Hurraan blogi
Mainostoimisto Hurraan blogi

Kieliopillisesti oikeaa joulunaikaa (vai joulun aikaa)

Loppuvuodesta toivottelemme jos jonkinlaista hyvää juhlapäivää. Kirjoitetaanko ne isolla vai pienellä? Yhteen vai erikseen? Miten joulutervehdykset aloitetaan ja miten ne lopetetaan?

Juhlapäivät pienellä

Juhlapäivien nimet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella ja yhteen. Meillä on siis itsenäisyyspäivä, joulu, uusivuosi, uudenvuodenpäivä ja loppiainen. Joulukuun juhlista tästä ainoana poikkeuksena täytyy muistaa Lucian päivä, jossa on erisnimi isolla ja sanat ovat erikseen.

Uusivuosi ja uudenvuodenpäivä siis kirjoitetaan juhlapäivinä yhteen. Jos toivottelet jollekin hyvää uutta vuotta, kirjoita sanat erikseen: kyse ei ole juhlapäivästä vaan koko tulevasta vuodesta.

Joulukorteissa ja tervehdyksissä voi leikitellä isoilla kirjaimilla, mutta silloin niitä pitää viljellä paljon: Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta! Varmista, ettei isolla kirjoitettu joulu-sana näytä kirjoitusvirheeltä.

Sopiva tervehdys?

Joulutervehdys aloitetaan muiden kirjeiden ja sähköpostien tapaan tervehdyksellä. Epävirallisissa yhteyksissä moneen sopiva tervehdys on yksinkertainen ”Hei”. Halutessasi voit lisätä myös ihmisen puhuttelun: ”Hei Mari” tai ”Hyvä Mari Koivunen”. Voit käyttää tervehdyksen lopussa huuutomerkkiä tai pilkkua tai jättää merkin kokonaan pois. Valintasi vaikuttaa siihen, alkaako varsinainen viestisi isolla vai pienellä kirjaimella.

Jos olet käyttänyt tervehdyksessäsi huutomerkkiä tai et ole käyttänyt mitään merkkiä, itse kirjeen teksti alkaa isolla kirjaimella. Jos olet laittanut tervehdyksen ja puhuttelun jälkeen pilkun, alkaa teksti pienellä kirjaimella:

Hei Mari! / Hei Mari
Haluamme kiittää sinua…

Hyvä Mari,
haluamme kiittää sinua…

Lopun kauniit sanat

Terveisin, ystävällisin terveisin, parhain terveisin, yhteistyöterveisin, kiittäen tai hyvän joulun toivotuksin ovat kaikki moneen viestiin sopivia lopputervehdyksiä.

Lopputervehdys on omalla rivillään ennen allekirjoitusta ja se aloitetaan isolla alkukirjaimella. Lopputervehdyksen jälkeen ei tule mitään välimerkkiä:

Terveisin
Mari Koivunen

Jos et jaksa kirjoittaa koko lopputervehdystä, voit lyhentää sen Terv. tai T., mutta ehkä sen jaksaisi kirjoittaa kokonaankin.

Jos kirjoitat loppuun jonkun toivotuksen, sen perään voit – ei ole pakko – laittaa huutomerkin:

Hyvää joulua! / Hyvää joulua
Mari Koivunen

Jos haluat toivotella virallisemmin tittelin kera, merkitään titteli omalle riville nimen alle ja aloitetaan pienellä kirjaimella:

Terveisin
Mari Koivunen
viestintäjohtaja
Mainostoimisto Hurraa

Jos laitat tittelin samalle riville, se tulee ennen nimeä ja isolla:

Viestintäjohtaja Mari Koivunen, Mainostoimisto Hurraa

Ja vielä ihan lopuksi

Allekirjoituksen jälkeen voi viestiin liittää vielä jälkikirjoituksen. Sen lyhenne on PS tai P.S. (post scriptum). Jos haluat suomentaa sen, voit laittaa kirjaimet jk. tai JK viestisi loppuun.

 

P.S. Kielioppi on monessa kohtaa salliva. Jos haluat toivotella ihmisille hyvää joulunaikaa, voit toivotella joulunaikaa tai joulun aikaa. Sitä toivotellen – kummalla tahansa kirjoitusasulla!

Mari Koivunen

Mari Koivunen

Pitkän linjan viestinnän ammattilainen, joka jaksaa innostua, innostaa ja intoutua. Sydäntä lähellä vaikuttava ja houkuttava sisällöntuotanto kanavasta riippumatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blogijulkaisumme sähköpostiisi

Tilaa uutiskirjeemme ja saat aina ajankohtaiset blogijulkaisumme suoraan omaan sähköpostiisi.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Hae blogista